'Je krijgt er veel dankbaarheid en waardering voor terug'

De inzet van onze vrijwilligers is van grote waarde. Zij geven het dagelijks bestaan van onze cliënten extra kleur, dragen bij aan de dagelijkse kleine geluksmomenten en bevorderen daarmee het welzijn. Lees het verhaal van Geertje Mol.

Geertje Mol werkt zo’n half jaar als vrijwilliger bij KleinGeluk. Ze voelt zich erg betrokken  en haalt veel voldoening uit haar werk. Ze vertelt over wat het werk voor haar inhoudt en wat hierbij haar kleine geluksmomenten zijn.

Hoe bent u ertoe gekomen om als vrijwilliger te gaan werken?

Ik ben voor langere tijd  uit de running geweest, arbeidsongeschikt geweest. Toen ik me weer beter en energieker voelde dacht ik, laat ik eens een mailtje sturen om te vragen of ze vrijwilligerswerk hebben. De ouderenzorg heeft me altijd geboeid.  Zelf kom ik van oorsprong uit de verstandelijk gehandicaptenzorg en heb ik als persoonlijk begeleider, op de woongroep en later op dagbesteding, gewerkt.

Waarom heeft u gekozen voor KleinGeluk?

Ik vind de kleinschaligheid zo mooi en dat de cliënt centraal gesteld wordt, door te kijken en luisteren wat hij/zij nodig heeft. Het gaat om echte kwaliteit van leven oftewel een momentje van geluk.

Wat voor vrijwilligerswerk doet u binnen KleinGeluk?

Binnen KleinGeluk  zet ik me in voor de activiteitengroepen. Hierbij moet je denken aan bloemschikken, kleuren en knutselen. Zo hebben we de bewoners met kerst speciale kerstbakjes laten kleien. En vaak doen we ook een spel. Ik vind het ook leuk om zelf wat activiteiten te bedenken. Daarnaast kijk je ook naar wat de cliënt leuk vindt, en op basis daarvan kun je dan samen een activiteit  gaan doen.

Hoeveel uur besteedt u er gemiddeld aan?

Ik werk altijd op een vaste middag per week. Elke vrijdagmiddag werk ik 2,5 uur. Nu is daar de dinsdagmorgen bij gekomen, omdat ik tijdelijk iemand vervang. Verder mag José Huisink (coördinator vrijwilligers) me bij festiviteiten of andere bijeenkomsten altijd vragen.

Hoe draagt u bij aan de kwaliteit van leven van cliënten?

Tijdens een activiteit probeer ik iedereen aandacht te geven, stemmingen aan te voelen en daarop in te spelen. Ik zit al 30 jaar in de zorg en heb er ook wel gevoel voor. Sommige cliënten vragen aandacht en die krijgen het dan ook; bij  anderen die wat stiller zijn, is het juist weer de uitdaging om die aandacht te geven.

Wat krijgt u terug voor het werk? Is er voldoende waardering vanuit KleinGeluk voor uw inzet?

Heel  veel dankbaarheid. De cliënten bedanken je altijd en geven aan dat ze een fijne tijd hebben gehad. Ik denk ook dat ieder mens het wel fijn vindt om even gezien te worden.
Daarnaast krijg je als vrijwilliger ook voldoende waardering, een stukje feedback. Zo krijg ik vanuit cliënten te horen dat ik een  leuk mens ben. Bovendien is het fijn dat de vrijwilligers overal in betrokken worden. We ontvangen bijvoorbeeld de notulen, worden op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen die binnen de organisatie gaande zijn.  Dat geeft mij een gevoel van gelijkwaardigheid.

Wat maakt het werken bij KleinGeluk zo bijzonder?

Als vrijwilliger heb je de luxe dat je alleen de leuke dingen met ouderen hoeft te doen en als medewerker is dat niet altijd het geval. Je bent er voor het plezier van de cliënten/ bewoners.

Wat is leuk aan het werk en wat zijn uw kleine geluksmomenten?

Het contact met ouderen en de verhalen die ze me vertellen vind ik erg leuk. Ook over hoe ze open staan voor wat je hen te bieden hebt. Mijn kleine geluksmomenten zijn als iedereen tevreden naar huis gaat, de dankbaarheid en dat ze enthousiast worden van wat ze bijvoorbeeld tijdens een activiteit hebben gemaakt.

Wat zijn minder leuke kanten aan het werk?

Wat ik weleens moeilijk vind, is het werken met mensen die dementerend en vergeetachtig zijn. Sommigen zijn wat nukkiger en zitten in een negatieve spiraal  en dat gedrag kan je niet altijd doorbreken. Maar gelukkig hebben we naambadges;  daar ben ik erg blij mee, , want dan weten ze wie je bent.

Waarom zouden vrijwilligers voor KleinGeluk moeten kiezen?

Omdat er goed naar jou als vrijwilliger geluisterd wordt en er ook echt gekeken wordt naar een activiteit die bij jou past. Ik ben ook weleens gevraagd voor één-op-één contact, maar dat is niks voor mij, omdat ik snel betrokken ben bij de persoon en mij ook snel verantwoordelijk ga voelen. Verder heb ik bijvoorbeeld ook niks met kaartspelletjes en hoef ik dat gelukkig ook niet te doen. José onze coördinator verdiept zich goed in welk werk bij de vrijwilligers zou passen. Ze luistert goed naar je. Zo heb je de vrijheid om een activiteit te doen die je zelf  leuk vindt. Kortom, er zijn legio mogelijkheden qua vrijwilligerswerk binnen KleinGeluk.